Cu o pandemie declarată acum câteva zile de OMS, cu agende date peste cap și îndemnuri din partea autorităților de a fi responsabili și a rămâne acasă, instituții culturale din lumea întreagă au luat măsuri pentru ca accesul la cultură să fie în continuare posibil. Așadar, este o perioadă în care putem beneficia de spectacole celebre, expoziții și colecții de la cele mai importante instituții de cultură, chiar din fotoliul de acasă. Iată o listă de spectacole și muzee ce pot fi văzute de acasă în această perioadă.

 1. Opera Metropolitană a anunțat reprezentații gratis HD, sub numele “Nightly Met Opera Streams”

La o zi după anularea spectacolelor viitoare din cauza coronavirusului, Opera Metropolitană a anunțat că va transmite spectacole din ultimii 14 ani, Live în HD, pe site-ul companiei, pe toată durata închiderii. Programul începe luni, 16 martie, cu spectacolul HD din 2010 „Carmen” de Bizet, dirijat de Yannick Nézet-Séguin, cu Elīna Garanča în rolul principal și Roberto Alagna în rol de Don José.

Toate difuzările din seria “Nightly Met Opera Streams” sunt gratuite, vor începe la ora locală 19:30 și vor rămâne disponibile pe pagina principală a metopera.org timp de 20 de ore. Link-ul paginii de pornire va deschide spectacolul pe serviciul de streaming Met Opera on Demand. Spectacolul va fi vizibil și în toate aplicațiile Met Opera on Demand. Detalii aici.

 

Foto: Jonathan Tichler / Met Opera

Foto: Jonathan Tichler / Met Opera

 

Iată programul săptămânii:

 • Luni, 16 martie – Carmen, de Bizet

Dirijat de Yannick Nézet-Séguin, cu Elīna Garanča și Roberto Alagna. Transmis live pe 16 ianuarie 2010.

 • Marți, 17 martie – La Bohème, de Puccini

Dirijat de Nicola Luisotti, cu Angela Gheorghiu și Ramón Vargas. Transmis live pe 5 aprilie 2008.

 • Miercuri, 18 martie – Il Trovatore, de Verdi

Dirijat de Marco Armiliato, cu Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yonghoon Lee și Dmitri Hvorostovsky. Transmis live pe 3 octombrie 2015.

 • Joi, 19 martie – La Traviata, de Verdi

Dirijat de Yannick Nézet-Séguin, cu Diana Damrau, Juan Diego Flórez și Quinn Kelsey. Transmis live pe 15 decembrie 2018.

 • Vineri, 20 martie – La Fille du Régiment, de Donizetti

Dirijat de Marco Armiliato, cu Natalie Dessay și Juan Diego Flórez. Transmis live pe 26 aprilie 2008.

 • Sâmbătă, 21 martie – Lucia di Lammermoor, de Donizetti

Dirijat de Marco Armiliato, cu Anna Netrebko, Piotr Beczała și Mariusz Kwiecien. Transmis live pe 7 februarie 2009.

 • Duminică, 22 matie – Eugene Onegin, de Ceaikovski

Dirijat de Valery Gergiev, cu Renée Fleming, Ramón Vargas și Dmitri Hvorostovsky. Transmis live pe 24 februarie 2007.

 

 1. Galleria degli Uffizi – Firenze

Celebrul muzeu din Florența (Italia) își invită vizitatorii să descopere de acasă capodoperele colecțiilor sale, precum și povestea lor. Muzeul pune la dispoziție imagini de calitate ale expozițiilor virtuale, care pot fi accesate aici.

 

 

 1. Musei Vaticani – Roma

Cine a ajuns la Roma știe că pentru a intra la Musei Vaticani e nevoie de multă răbdare, așteptare la cozi interminabile și, de cele mai multe ori, rezervări în avans. În perioada pandemiei, celebrul muzeu oferă celor interesați un tur virtual care poate fi făcut comod din fotoliul de acasă, aici.

 

 1. #livestream unteatru

Acesta este programul oferit în această perioadă de unteatru. Aici se pot achiziționa bilete și se poate urmări programul săptămânii, care include piese precum Hamlet (marți, 17 martie, 20:00-21:00), Nopatea bufonilor (miercuri, 18 martie, ora 19:00) sau Cataclisma (vineri, 20 martie, ora 19:00).

 

 

 1. Rijksmuseum – Amsterdam

Tur virtual aici.

 

 1. Muzeul Național de Artă al României – București

Oferă acces la Muzeul Colecțiilor de artă și expoziții permanente, precum Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Europeană. Aici detalii.

 

 1. Filarmonica din Berlin

Instituția este închisă până pe 19 aprilie, dar orchestra va continua să cânte pentru spectatori. Digital Concert Hall este pagina unde Filarmonica din Berlin ne invită să vizionăm gratuit spectacole.

 

 1. Muzeul Luvru – Paris

Și la Paris putem ajunge în această perioadă, virtual, pentru că Muzeul Luvru pune la dispoziție tururi online, ce pot fi accesate aici.

 

COOLtura Mall