Continuăm campania OAMENI DE MESERIE, în cadrul căreia ne propunem să aducem în atenția lumii meseriile de altădată, cu tot cu farmecul lor pierdut în timp, dar și meserii ale zilelor noastre, cu toate provocările lor, cu o discuție pe care am avut-o cu un tânăr medic stomatolog. Dr. Andreea Catrina și-a transformat dorința de a-i ajuta pe oameni în meserie și a ales să profeseze în România, deși ușile către străinătate îi erau deschise. „Într-adevar era o variantă mai ușoară, după terminarea facultății. Medicii români sunt foarte apreciați în străinătate și de aceea sunt foarte stimulați în alte țări. Am considerat că și la noi serviciile medicale pot fi de calitate și apreciate”, e de părere aceasta. 

 

Ați vrut dintotdeauna să deveniți medic? Cum v-ați descoperit pasiunea pentru stomatologie?

Medicina este specialitatea pe care mi-am ales-o încă din timpul liceului, deși la momentul respectiv nu știam exact ce implică. Îmi doream foarte mult să fiu capabilă să ajut oamenii, să îi vindec și nu neg și faptul că am fost fascinată de chimie. Stomatologia este mai mult decat o știință a dințișorilor. Este o artă practicată din pasiune pentru oameni. Pe parcursul anilor de activitate am constat că este o profesie nobilă, cu rezultate fascinante și imediate. Este singurul loc unde nu simt trecerea timpului.

 

Credeți că această meserie e vocație? Ce calități credeți că trebuie să aibă un medic în general și, în special, un stomatolog?

Pentru a fi medic, cu siguranță trebuie să existe o vocație. Medicina presupune studiu intens,  pasiune și devotament față de pacienți. Pe lângă toate acestea, orice medic trebuie să își practice meseria cu foarte mult profesionalism și respect față de  pacienți.  Stomatologia este ramura mediciniei dentare care cere foarte multă răbdare, pentru că este locul unde oamenii vin temători, sceptici, crispați.

 

Cine v-a fost sau vă este mentor?

Am început să profesez încă de pe bancile facultății, prin diferite cabinete. Am avut deosebita onoare să lucrez alături de un domn doctor cu specialitate în chirurgie oro-maxilo-facială. Era și este un profesionist. A fost o experiență de aproximativ 3 trei ani, în care eu am învățat să fiu și om și medic.

 

Nu mai e niciun secret pentru nimeni faptul că mulți medici tineri români aleg să profeseze în străinătate. Ați avut acest gând? Ce anume v-a ținut aici?

Nu am fost tentată să practic această meserie în afara țării. Într-adevar era o variantă mai ușoară, după terminarea facultății. Medicii români sunt foarte apreciați în străinătate și de aceea sunt foarte stimulați în alte țări. Am considerat că și la noi serviciile medicale pot fi de calitate și apreciate. Și așa a fost. Oamenii ne contactează pentru că sunt mulțumiți, iar din punct de vedere clinic, rezultatele sunt uluitoare.

 

Cum au fost începuturile dumneavoastră în acest domeniu?

Cum ziceam, am ales să practic meseria aceasta încă din timpul facultății. Este cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Am învățat să vorbesc cu oamenii, să înțeleg care sunt nevoile lor și să le ofer manopere medicale de calitate superioară.

 

Cum decurge o zi din viața dumneavoastră?

Îmi petrec mare parte a timpului meu în clinica dentară, alături de colegii mei: alți medici, asistenți, tehnicieni dentari și pacienti. Timpul liber rămas îl petrec alături de familie sau citind o carte bună.

 

Urmează să deveniți mămică. Ce sfaturi aveți, în materie de stomatologie, pentru femeile care urmează să aducă pe lume un bebeluș? Există anumite lucruri de care trebuie să țină cont? Dar după naștere?

Din fericire, curând voi avea parte de cel mai frumos lucru din viață: un copil. Femeile însărcinate trec printr-o serie de modificări hormonale, care au repercusiuni și la nivelul cavității orale. Recomandat ar fi ca orice viitoare mămică să aibă problemele dentare rezolvate înainte de sarcină. Pe perioada sarcinii trebuie asigurată o igienă dentară extraordinară, pentru a evita apariția gingivitei sau a cariilor dentare. Vizita la medicul stomatolog este importantă, pentru efectuarea igienizarii profesionale (la 6 luni). De asemenea, este de evitat orice tratament în trimestrul I și III de sarcină.

 

Care sunt tendințele actuale în estetica dentară pe care le utilizați? La ce apelează pacienții cel mai des?

Sunt foarte fericită când pacienții mei sunt dornici să zâmbească frumos și sănătos. În ziua de azi sunt foarte multe tehnici pentru redarea zambetului perfect, iar acestea diferă de la caz la caz: aparat dentar, albire dentară sau fațete dentare. Pacienții optează în general pentru diverse tehnici la recomandarea medicului și, cum spuneam, acestea diferă de la caz la caz.

 

Ce alimente trebuie să evităm pentru o dantură sănătoasă?

Pentru a avea o dantură sănătoasă, pentru prevenirea cariei dentare, se evită alimentele cu indice crescut de zahăr, alimente lipicioase. Este recomandat să evităm alimentele acide în cantități mari și alimentele colorate, pentru a preveni apariția colorațiilor dentare.

 

Tehnicile de albire ale dinților afectează smalțul?

Albirea dentară nu afectează smalțul dinților, dacă este făcută corect. Este o manoperă abordată cu scepticism pentru că se crede că subțiază smalțul, dar nu este adevărat. Prin albire dentară are loc un proces chimic de deshidratare, prin care este îndepărtată apa alături de pigmenți din suprafața dintelui. Nu apare subțierea smalțului, ci doar deshidratarea lui.

 

Teama unor oameni de a merge la dentist este una cât se poate de reală. Cum se poate învinge aceasta?

E dificil ca oamenii să se simtă confortabil la stomatolog, dar nu este imposibil. Abordarea medicului este foarte importantă, iar acesta trebuie să aibă o atitudine prietenoasă și calmă. Pentru a depăși fobia de stomatolog recomand prevenția dentară, care presupune doar manopere scurte și plăcute.

COOLtura Mall

Post a comment