
Din ce în ce mai multă lume a devenit astăzi preocupată de o alimentaţie cât mai sănătoasă. Dar cum să alegi alimente sănătoase când informaţiile despre pericolele ascunse până şi într-o banală legătură cu pătrunjel fac aproape zilnic obiectul ştirilor? În plin scandal al bebeluşilor infectaţi cu E-coli, brânza de vaci este privită ca un criminal în serie, iar o alimentaţie bazată numai pe legume şi fructe nu pare o soluţie, pentru că aflăm și despre acestea că sunt pline de pesticide. Se spune că „suntem ceea ce mâncăm”. Însă cum am putea face alegeri corecte în lumea de astăzi? Cum poate redeveni masa zilnică alături de familie sau prieteni o bucurie, fără să avem sentimentul că suntem ţintă vie, în linia întâi a acestui „război alimentar”? Despre toate acestea ne vorbeşte medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice Ruxandra Maria Plesea, lector la Fundaţia Calea Victoriei.
- Tot mai multă lume începe să fie interesată de alimentaţia sănătoasă. Dar ce putem alege, în condiţiile în care sunt suspiciuni că până şi fructele şi legumele sunt pline de pesticide?
Alimentaţia sănătoasă nu înseamnă doar să „alegem” alimente, ci înseamnă să descoperim de unde provin acestea, ce conţin, să mergem pe firul lanţului trofic, să activăm! Câtă vreme ne hrănim cu ceea ce ne pun alţii la dispoziţie, va exista permanent suspiciunea că fructele, legumele pot fi pline de substanţe chimice care n-ar trebui să existe în dieta noastră. Însă, dacă alegem să ne implicăm mai mult, să investigăm, să cunoaştem, să cerem dovezi, să creştem mâncare şi să identificăm surse de hrană sănătoasă, atunci ieşim din postura de victimă. Acest lucru cere efort, timp, motivaţie, însă în acelaşi timp aduce şi satisfacţii; viaţa devine mai savuroasă când te duci la cules de fructe de pădure sau de hribi alături de prieteni sau când îl înveţi pe copilul tău să pună murături.
- De multe ori mâncăm, dar de fapt nu ne hrănim. Cum ar trebui să arate dieta sănătoasă pentru o zi?
Dieta unei zile ar trebui să consiste majoritar în alimente cu o bogată informaţie nutritională pentru a ne şi hrăni, adică alimente care să păstreze nealterat bagajul de nutrienţi cu care au fost înzestrate; proaspete, cât mai puţin procesate, care au crescut cât mai aproape de noi. În ziua aceea ideală ar trebui să consumăm de toate, în primul rând multe legume, cereale integrale, fructe şi oleaginoase la gustări şi surse de proteine alternativ (lactate, ouă, carne, leguminoase). Asta ar trebui să facem în medie de trei ori pe zi, într-o atmosferă senină şi liniştită, înconjuraţi de familie şi de o veselă impecabilă, departe de televizor şi telefon.
- Visul multor oameni este să mănânce pe săturate şi totuşi să nu se îngraşe. Există vreo dietă care să aibă acest rezultat?
Pentru acei oameni care percep fericirea ca pe o dietă plină de mâncăruri de tip junk-food (pateuri îmbibate cu margarină, ceafă fragedă cu cartofi prăjiţi scăldaţi în sosuri dulci-acrişoare, aripioare picante fără urmă de legumă, iaurt cu fructe „zero la sută”, mezeluri revărsându-se peste pâine albă ce nu suportă apropierea vreunei frunze verzi), acest vis va fi greu de atins. Însă pentru alţi oameni, care de obicei se hrănesc cu alimente sănătoase, visul e chiar realitate – poţi mânca pe săturate orice platou care este plin de legume şi este din loc în loc „punctat” de friptură sau lactate, leguminoase, cereale. La sfârşitul platoului, un mic desert, în culmea fericirii şi iată, trăieşti aievea visul secolului!
- Există vreun aliment-minune pe care să-l recomandaţi?
NUUUUU…:) Este un concept periculos chiar! Toate alimentele naturale sunt minunate şi fiecare persoană identifică printre ele prieteni sau duşmani. Nu este înţelept să favorizăm în exces un anumit aliment şi să le defavorizăm pe altele, deoarece pierdem din varietate, adică pierdem echipe de nutrienti unice în fiecare aliment, iar sinergia dintre nutrienţi este mai importantă decât orice nutrient administrat singur sau scos din context; aceasta este minunea naturii, greu de imitat. Orice aliment bun mâncat în exces sfârşeşte prin a dăuna!
- De ce a devenit tot mai complicat să faci alegeri corecte în ceea ce priveşte alimentaţia zilnică? Bunicii noştri nu îşi făceau atâtea probleme cu hrana şi totuşi trăiau sănătoşi până la vârste înaintate!
Să ne închipuim ce mâncau bunicii noştri acum o sută de ani, la începutul primăverii, la masa de prânz. În spatele casei, urzicile tocmai au crescut înalte de-o palmă, singure, fără ajutor de la vreo substanţă sau pesticid. Găinile din gospodărie, după ce au ciugulit din ghiocei şi au fost alergate, tocmai s-au aşezat să facă ouă, se pregătesc de clocit, iar în pivniţă, lângă drobul de sare şi oala cu varză murată, stă un sac cu mălai măcinat la moara cu pietre… fără temperatură, negrisat. În colţul casei atârnă căţei de usturoi. Hmm… mămăligă din mălai cu indice glicemic scăzut, alături de ou fiert din găini libere şi mâncare de urzici cu usturoi nechinezesc. Simplu şi firesc… acum să ne închipuim scenariul într-un apartament la etajul 10, cu televizor atârnând în colţul casei şi găini în cartea de citire. Este o adevărată aventură să aduni ingredientele acelea. Lanţul trofic s-a lungit foarte mult în ultima sută de ani şi de atunci a devenit complicat… îţi trebuie chef să găteşti după o şedinţa de vânzări, maşină, bonă, timp liber şi mălai din târgul de la Bolintin, ceva cunoştinţe despre ştampilele de pe ouă etc. Să nu credeţi însă că acum o sută de ani bunicii noştri trăiau chiar mult şi bine. Erau şi atunci greutăţi şi uneori o sărăcie pe care cu greu ne-o închipuim astăzi. Săptămâni întregi se mânca doar mămăligă! Nu e de dorit să ne întoarcem în timp, însă este de dorit să păstrăm lucrurile bune de atunci cu resursele de acum. Este important să înţelegem că hrana sănătoasă depinde direct de noi şi de perspectiva noastră, trebuie să acordăm mai mult timp şi energie hranei, trebuie să încurajăm agricultura românească de calitate şi pe cei care o practică.
- Dacă vrem să începem să mâncăm sănătos, care este primul pas pe care trebuie să-l facem?
Să ne împrietenim cu legumele şi ele să devină „jumătate” din tot ceea ce mâncăm. Şi noi apoi vom fi ceea ce mâncăm. În trei luni se schimbă enorm de multe dacă facem acest lucru.
- Ne puteţi spune o metodă simplă şi eficientă de detoxifiere a organismului pe care o poate face oricine acasă?
Da, ţinem post o săptămâna. Post creştin-ortodox, în care fumatul şi băutura sunt „păcate”. Toate sursele de toxine sunt şi au fost „păcate”… şi mâncatul prea mult, şi desfătarea în exces şi fumatul şi băutul şi cearta cu vecinii şi neiertatul…
- La Atelierul de Nutriţie „Suntem ceea ce mâncăm”, pe care-l organizaţi la Fundaţia Calea Victoriei, oferiți o dietă personalizată fiecărui participant. Care sunt avantajele unei astfel de diete?
La atelier se oferă sfaturi fiecărui participant, nu neapărat o dietă personalizată, care necesită foarte mult timp penrtru elaborare şi o cunoaştere intimă şi temeinică a pacientului. În timpul întâlnirilor noastre încercăm să identificăm pentru fiecare participant ce s-ar putea îmbunătăţi în dieta sa, la ce nivel este acum şi cum să înceapă schimbarea stilului său alimentar.
Avantajele dietei personalizate sunt multiple, dieta se mulează pe stilul de viaţă, este viabilă şi poate fi pusă în practică, ţine cont de preferinţele şi aversiunile culinare, urmăreşte efectele în timp şi ajută pacientul să se cunoască mai bine.