
Pentru mulți oameni cititul e o activitate solitară menită să te scoată din rândul lumii reale și să te transpună în povești. E cea mai la-ndemână călătorie pe care o poți face, iar prețul este infim pe lângă beneficiile aduse. Unele cărți sunt atât de frumoase, încât simți nevoia să faci ceva cu preaplinul pe care îl oferă; vrei să vorbești cât mai multor oameni despre ele, le recomanzi ca și când ai câștiga comision pentru fiecare carte citită, le împrumuți, le faci cadou, orice numai să-i convingi și pe alții să le citească, iar atunci când reușești, o iei ca pe o izbândă personală. Din aceeași dorință de a împărtăși cu ceilalți te trezești uneori povestind entuziasmat chiar și celor pe care subiectul nu-i interesează. Atunci când prinzi pe cineva traversat de aceeași bucurie vie a lecturii simți că ai dat peste o adevărată mină de aur și-ai găsit prieteni ce așteptau doar să fie descoperiți. În acest context cluburile de carte înființate în București sunt un adevărat refugiu pentru cei care doresc să se întâlnească cu cititori la fel de pasionați ca ei, să descopere împreună cu aceștia noi valențe ale cărților citite. Și cum cărțile merg mână în mână cu o ceașcă de ceai și o prăjitură delicioasă, ceainăriile sunt locuri ideale pentru ascultat povești. Cărțile se uită mai greu atunci când vorbești despre ele, descoperi abordări la care nu te-ai fi gândit niciodată și legi prietenii cu oameni asemănători ție. Între membrii cluburilor de carte din București se legă prietenii, dar ceea ce îi ține uniți ca un fir roșu e dragostea de carte și pasiunea pentru lectură.
Începând de astăzi, COOLtura Mall vă prezintă un serial cu cele mai importante cluburi de carte din București. Cum au luat ființă, cum se aleg cărțile propuse pentru lectură și discuții sau care au fost volumele care s-au bucurat de cel mai mare succes în rândul cititorilor de la club, aflați din rândurile de mai jos.
Astăzi vă facem cunoștință cu comunitatea cititorilor de cărți publicate la editura Litera. Cea care a răspuns întrebărilor noastre este Mihaela Vodă, PR & Marketing Coordinator al editurii Litera. Moderatorul clubului este Laura Câlțea, o cititoare de cursă lungă al cărei blog cultural s-a impus încă de la început ca una dintre cele mai complete și complexe platforme culturale.
De când funcționează clubul de carte organizat de editura Litera?
Clubul de cate Litera s-a lansat pe 18 noiembrie 2014, așadar a împlinit un an și trei luni!
Există un anumit profil de cărți care se discută aici?
Cărțile alese fac parte din categoria ficțiune și sunt, în majoritate, titluri noi, premiate sau nominalizate la premii prestigioase: Man Booker, Pulitzer, Nobel.
Care a fost motivația pentru care v-ați gândit să adunați laolaltă iubitorii de cărți?
Ne-am dorit să creăm o comunitate a cititorilor Litera, să avem un dialog real cu ei pentru a ști cum sunt primite cărțile și care sunt pasiunile și așteptările lor literare. Mai mult, acest proiect face parte din demersul nostru de încurajare a cititului și a cititorilor.
Care au fost schimbările prin care a trecut acest club de carte de la înființare și până acum?
Clubul a evoluat foarte mult ca număr de participanți, calitatea discuțiilor și dinamica interacțiunilor. Dacă la primele întâlniri participau aproximativ 10 cititori – sau, mai corect spus, cititoare – acum numărul lor s-a dublat. Printre participanți există și câțiva bloggeri literari și scriitori, a căror prezență ne onorează și care fac ca discuțiile de la club să continue și în mediul online. În plus, s-a creat o prietenie foarte frumoasă între membrii permanenți ai clubului, care fac schimb de informații sau de accesorii literare și merg împreună la evenimente de carte și nu numai.
Și grupul de pe Facebook adună în permanență noi persoane interesate de discuțiile noastre, ajungând momentan la peste 260 de membri.
Cum alegeți locurile în care se desfășoară întâlnirile?
Am ales locuri plăcute, cu bun gust, care oferă intimitate și invită la lectură și la petrecerea unui timp de calitate, precum ceainăriile (Joie de Vivre și ARTea) și cafenelele legate de o librărie (R’evolution Café – Dalles Romană). În momentul de față clubul se desfășoară la ceainăria ARTea, din zona Romană.
Cine poate veni la cluburile de carte organizate aici și cum se pot înscrie doritorii?
Oricine este interesat de carte și dorește să împărtășească impresiile sale cu ceilalți cititori. Pentru fiecare întâlnire facem un eveniment pe Facebook, unde anunțăm cartea despre care urmează să se discute. Cei care doresc să participe se pot înscrie la adresa de e-mail menționată în descrierea evenimentului, locurile fiind limitate.
Care au fost cărțile discutate la club care le-au plăcut cel mai mult participanților?
La finalul anului trecut chiar am realizat un top al celor 13 cărți discutate la club până la acel moment și pe primul loc s-a poziționat Sticletele de Donna Tartt, carte câștigătoare a Premiului Pulitzer în 2014, urmată de O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan, Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată de Karl Ove Knausgaard, Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce și Ne-am ieșit cu toții complet din minți de Karen Joy Fowler.
Care dintre aceste întâlniri cu cititorii s-au bucurat de cel mai mare succes?
Fiecare întâlnire este specială și poartă amprenta cărții în discuție. Nu degeaba se spune că ceea ce citim ne inspiră: la întâlnirea dedicată volumului Ne-am ieșit cu toții complet din minți participantele au adus și o maimuță de pluș, pentru a ilustra cât mai bine personajul inedit al cărții. Tradiția s-a perpetuat, așa că și alte cărți s-au bucurat de obiecte tematice, cum e cazul Pygmalion – pălărie ca de pe scena unui teatru.
Întâlnirea dedicată vomului Sticletele de Donna Tartt s-a bucurat de un mare succes, în sensul că a stârnit discuții aprinse și îndelungate în cadrul grupului de pe Facebook și pe profilele personale ale participanților.
Cum alegeți cărțile care sunt discutate la club? Cine le alege mai exact și în funcție de ce criterii?
Cărțile le alegem împreună cu moderatoarea clubului, bloggerul literar Laura Câlțea, în funcție de ce a apărut nou, de apetitul participanților sau chiar de sezon. În timp, am observat care este ritmul de a citi și ne-am adaptat, alternând, de exemplu, o carte mai „grea” cu una mai „ușoară”.
S-au legat prietenii între participanții la discuții? Care a fost cea mai emoționantă seară petrecută la club?
Da, s-au legat prietenii foarte frumoase, ceea ce pe noi ne bucură mult. Avem senzația că cititorii așteptau de mult acest tip de interacțiune, ocazia de a fi laolaltă și de a împărtăși idei despre pasiunile lor. Până la urmă, este cât se poate de firesc ca oameni care au ca pasiune cititul să găsească în comun și alte puncte: hobby-urile, stilul de viață, modul de gândire și relaționare cu lumea.
Dintre serile petrecute împreună la club, cea mai emoționantă a fost aniversarea de 1 an, când am avut un minunat tort de casă și am suflat în lumânare, ne-am bucurat să trecem în revistă toate întâlnirile prin intermediul unui filmuleț realizat de una dintre participante, să observăm dinamica membrilor și alte schimbări prin care a trecut clubul.
Cum ați ales moderatorul?
Cumva Laura ne-a fost aleasă, în sensul că ne-a fost propusă de Adelina Dondorici, administratorul de la acea vreme a ceainăriei unde am făcut primele întâlniri. Nu am ezitat să dăm curs propunerii pentru că eram la curent cu activitatea Laurei ca blogger și ni s-a părut foarte potrivit ca ea să „conducă” acest club. Este o ocazie să îi mulțumim că ne este alături, că a fost catalizatorul pentru crearea acestei strânse comunități, că își face mereu conștiincios „temele”, că ne molipsește cu pasiunea de lectură a unei adevărate „cititoare de cursă lungă”. Și, bineînțeles, că ne mustrează când nu citim până la final.
De ce credeți că oamenilor le plac întâlnirile de acest gen?
Sunt ocazii nemaipomenite să discute despre ce le place, într-un cadru prietenos, destins. Sunt momente în care aducem în atenție citate care ne-au marcat, când analizăm tipul de scriitură, facem analogii cu alți autori sau cărți, investigăm anumite evenimente istorice, dar și momente în care râdem și glumim, fiecare participant simțindu-se în largul său să își exprime părerea.
Este important să ai cu cine discuta o carte, în primul rând pentru că o înțelegi altfel și treci din nou prin trăirile avute la citire și, în al doilea rând, pentru că primești și alte puncte de vedere. Este adevărat că lectura îi apropie pe oameni.
Foto: Marilena Iovu