
Andreea și Flavia vor să intre în cât mai multe case. Nu pentru a trage cu ochiul, ci pentru a le transforma într-un cămin autentic, cât mai apropiat de stilul tradițional românesc, printr-un element de decor esențial – covorul. Tinerele țes de zor la propria afacere, un vis frumos pe care îl au încă din copilărie. Au identificat lipsa de pe piață a covoarelor de autor și pentru că aveau deja resursele necesare pentru producerea lor, au pășit de la zona confortabilă a gândurilor în cea agitată a realizării lor. Își doresc să promoveze design-ul românesc în întreaga lume prin intermediul brandului lor, „Dare to Rug”. Până acum au vândut 13 covoare. Noi le dorim să fie cu noroc și promitem să ne așternem cu ele la povești și peste un an, pentru a vedea în câte case și-au lăsat o parte din suflet.
Recunosc: mă aștept de la două tinere atât de frumoase să pornească un business legat de haine, accesorii sau pantofi. Cum de voi ați decis să creați covoare?
Amândouă suntem designeri de interior, și, de-a lungul timpului, am creat obiecte de decor pentru spațiile pe care le imaginam – astfel am descoperit cât de creativ poate fi procesul de a desena covoare. Covorul este un element esențial în multe încăperi – l-am întâlnit în multe contexte și l-am apreciat dintotdeauna. Lucrând pentru proiecte internaționale am avut contact cu multe tipuri de clienți și am studiat multe spații; tot acest proces ne-a arătat cât de iubite și apreciate pot fi covoarele, și cât de creativ poți fi în design-ul de interior plecând de la covor ca element central al proiectului.
Vă cunoașteți din copilărie. Ați visat vreodată să aveți propria afacere? Avea visul vreo legătură cu ceea ce faceți acum?
Da, suntem prietene din copilarie și din momentul în care am realizat că împărtășim aceeași viziune asupra design-ului, ne-am hotărât că atunci cand vom veni înapoi în România, vom face împreună proiecte de design interior. Acesta era planul!
Între timp ne-am dat seama ca piața românească de design este în creștere și că oamenii încep să aprecieze produsele românești. Am identificat lipsa pe piață a covoarelor de autor și pentru că aveam deja resursele necesare pentru producerea lor, am decis că este un moment perfect pentru a ne întoarce acasă și a porni împreună în această aventură.
Ați avut în familie pe cineva care v-a inspirat? Poate o bunică sau o mătușă care țesea covoare?
Inspirație în familie am avut, cu siguranță! Poate că nu este vorba chiar de procesul de producție – țesut sau cusut – dar vizual am întâlnit în timp multe elemente care ne-au impresionat și care ne-au format estetic. Cele mai apropiate de domeniul nostru au fost producția mobilierului din lemn, fotografie, și, cu siguranță, antreprenoriat.
De ce ați ales modele tradiționale românești? Care este relația voastră cu tradițiile?
Ne dorim să promovăm design-ul românesc în întreaga lume, iar brandul Dare to Rug să fie cunoscut și pe piața internațională. De aceea decizia ca prima colecție să fie inspirată din motive tradiționale românești a venit natural.
Aveți acasă un război? Știți să țeseți? ☺
Nu știm să țesem, dar știm să desenăm. Se pune?
Când ați luat decizia să țeseți acest proiect?
Data exactă este 27 decembrie 2014. A fost prima noastră discuție despre covoare, moment in care ne-am și hotărât că trebuie să începem acest proiect. Lansarea brandului a fost în noiembrie 2015, la aproape un an de când se năștea ideea.
Cine a crezut cel mai mult în voi?
Familia a fost prima care ne-a susținut și ne-a încurajat constant. De asemenea, avem mulți prieteni care cred in noi, fiind la rândul lor cuceriți de pasiunea noastră și de potențialul pe care îl are acest proiect. Dare to Rug a fost și este ajutat de prieteni care lucrează în diferite domenii și care au fost dispuși să rupă din timpul lor și să ofere câte o bucățică din aria lor de expertiză.
Sunt convinsă că ați întâmpinat o mulțime de dificultăți. Nu este simplu să aduci lâna dintr-un capăt al lumii, vopseaua din altul, iar ele să fie produse în altă parte. Am citit comentarii în care sunteți acuzate că nu faceți totul cap-coadă în România. Totuși, de ce China, Elveția și Noua Zeelandă?
Toate deciziile noastre de producție pleacă de la faptul că vrem să oferim un produs de calitate, care să concureze cu marile branduri internaționale de covoare. Pe lângă design-ul diferit, realizăm un produs durabil, cu materiale naturale. Ca să obținem această calitate, este important să colaborăm cu fabrici care au deja know-how-ul necesar și furnizori care au trecut testul timpului.
China – pentru că am produs covoare de-a lungul timpului într-o fabrică din sudul Chinei, iar rezultatele au fost întotdeauna perfecte; aceștia știu să prelucreze materialele necesare realizării covoarelor hand-tufted, au utilajele necesare și ne oferă garanția unui produs impecabil. Covoarele produse împreună cu ei au ajuns în locuințe și spații de retail din întreaga lume.
Elveția – pentru că produc cele mai bune vopseluri pentru lână, testate ecologic și într-o gamă largă de culori.
Noua Zeelandă – pentru că lâna provenită de la oile din Noua Zeelandă este recunoscută la nivel global drept cea mai bună pentru realizarea covoarelor hand-tufted; este deschisă la culoare, are o calitate superioară a firului și este elastică, iar în urma testelor realizate mulți ani la rând s-a demonstrat că oferă o rezistență mult mai bună decât alte tipuri de lână.
Oricât de mult am iubi România și oricât de mult ne dorim să mutăm producția în Romănia și să lucrăm exclusiv cu materiale locale, în momentul acesta este foarte dificil. Cei care ne reproșează că nu facem totul cu materiale românești sunt cei care nu cunosc tot procesul de producție și care nu sunt familiari cu metoda realizării covoarelor prin tehnica “hand-tufted” (care este atât de diferită de tehnicile românesti de țesere a covoarelor, încât nici nu are o traducere în limba română). Ne-am dori foarte mult să putem să folosim exclusiv materiale ce provin din România, dar acest lucru necesită timp și o investiție mare în testarea furnizorilor și producătorilor pentru a ne asigura că rezultatul se va ridica la același nivel de calitate. Cu siguranță vom studia toate posibilitățile și vom încerca să găsim furnizori locali cu care să colaborăm pe viitor.
Câte covoare ați vândut până acum? Mai țineți minte ce ați simțit în momentul în care ați avut prima comandă?
Până acum s-au concretizat 13 comenzi, dintre care trei au fost prin campania de crowdfunding. În perioada de început se întâmplau atât de multe lucruri noi în același timp, încat nu cred ca am reușit să separăm trăirile. Apoi, când au început să se așeze lucrurile și totul a devenit real, am început să conștientizăm și noi. Cred că cel mai surprinzător moment a fost atunci când am primit un telefon de la o doamnă care ne-a spus ca vrea să cumpere un covor cadou pentru prietena ei.
Cine apreciază mai mult munca voastră până acum? Străinii sau românii?
Este o luptă strânsă! Până acum am primit aprecieri (și comenzi) și din România și din afară.
Ce vă place să faceți în timpul liber?
De la un moment dat, design-ul și antreprenoriatul depășesc limitele unei simple meserii și devine un stil de viață, iar in această perioadă ne confruntăm cu aceeași problema cu care se confruntă orice proaspăt antreprenor. De aceea, în timpul nostru liber, ne place să căutam echilibrul dintre “artistele” din noi și antreprenoarele care află zilnic lucruri noi despre bugete, termene și alte dificultăți de ordin practic. Asta o facem prin a ne ține la curent cu știri din lumea creativă, mergem la expoziții de artă, stăm la povești cu oamenii frumoși din jurul nostru și, nu în ultimul rând, profităm de orice weekend liber pentru a ieși în afara Bucureștiului și chiar a țării.
Cât de mult v-a ajutat educația primită să vă transformați un vis într-un proiect atât de îndrăzneț?
Amândouă provenim din familii de antreprenori și astfel am văzut la ai noștri avantajele pe care ți le oferă propriul business, dar și stresul și eforturile pe care trebuie sa le faci pentru a reuși să respecți responsabilitățile cu care vin aceste avantaje. Cred că asta ne ajută enorm și în plus e minunat să știi că ai pe cine să suni pentru un sfat în orice moment. Educația din familie ne-a dat curaj să visăm la lucruri mari și toată lumea știe că asta e unul dintre cei mai importanți pași către realizarea lor.