
Un tandem, o țară, trei călători. Așa își descriu Laura, Andrei și Tic proiectul prin care vor să promoveze România. Sunt tineri, cu mult chef de pus la cale lucruri cool și în această perioadă străbat România pe roți, pe tandem, împreună cu Tic, un simpatic cățel călător. „Matematica noastră este simplă”, spun ei. „Doi tineri și un cățel. Dacă e să ne numărăm pe rând: Andrei e cârmaciul tandemului, iar când nu dă la pedale este masterand și fotograf, Laura e vâslașul, iar când nu-i călare pe șa scrie cărți despre iubire și este bonă de căței, iar Tic, chiulangiul tandemului, boierul din coșul bicicletei, e un cățel de patru ani, bogat în pietre, călătorii și gropi.” Primăvara aceasta ei au început să facă turul României de pe tandem, din dragoste pentru țara asta, din dor de oameni și locuri frumoase, din dorința de a promova locurile superbe românești, pentru ca la finalul acestei aventuri să scoată o carte care ne va promova țara. Cine sunt ei, cum se descurcă în turul româniei pe roți, pe unde dorm și ce le place cel mai mult aflați din interviul de mai jos.
- Cum a apărut proiectul www.petandem.ro și de ce se cheamă așa?
Noi visam să vedem lumea de foarte mult timp. Iar touring-ul pe bicicletă este un mod foarte fain de-a gusta peisajul, oamenii, lucrurile interesante care-ți ies în drum. Într-o noapte, de pe 10 pe 11 aprilie, ne-a venit idea să ne cumpărăm tandem și să vedem România de pe două șei. Numele proiectului, care a dat și numele site-ului www.petandem.ro, a venit foarte natural. Căci de pe tandem căscăm gura în jur.
- Care este obiectivul vostru?
Oamenii de pe Facebook au putut cumpăra 30 de zile pe tandem. O zi costa 100 de euro, iar cu banii strânși am cumpărat echipamentul necesar. Într-o săptămână toate zilele au fost alese, ba chiar și 3 în plus. În schimbul acestui ajutor, noi le dăruim fiecăruia câte o scrisoare de pe drum, plus pozele lui Andrei. Iar la sfârșitul călătoriei, cele 33 de scrisori le vom aduna într-o carte care se va numi „Trei pe un tandem” și care ne dorim să vorbească lumii despre România, despre touring-ul pe bicicletă și despre călătoritul alături de patru picioare.
- Tic este un cățel mai mult decât special. A apărut la TV, se plimbă cu motocicleta și își inspiră stăpâna, pe tine, să scrie cărți. Cum a început povestea voastră și ce reprezintă Tic pentru tine?
Trebuie să fiu scurtă în răspunsuri, căci noi acum suntem pe drum și fur un pic de timp între două pedalări. O carte întreagă, volumul întâi, am scris ca să pot răspunde la această întrebare. Dar în câteva cuvinte, povestea a început când Tic a fugit de acasă și l-am găsit abia după 10 zile. De atunci, când am înțeles că poți pierde tot ce ai într-o singură clipă, m-am apucat să scriu despre fericirile noastre. Tic este cea mai creață și cea mai veselă fericire a noastră.
- Cui se adresează cărțile Domnului Tic și cum au fost ele primite?
Mie îmi place să spun că Domnul Tic poate fi citit numai dacă ai între 0 și 99 de ani. Sunt jurnale de fericire și pot fi citite de oricine, doamne, domni, bunici, pitici și pisici. Fiecare va găsi o fericire în paginile cărților. Am pornit la drum ca autor independent. Am vorbit despre ele numai pe Facebook, iar când au plecat din lume au ajuns mai departe din om în om. Eu, una, și acum sunt surprinsă cât de iubite au fost. Două mii de oameni le-au cumpărat, le-au iubit, le-au răsfoit. Pentru mine e colosal!
- V-ați propus să faceți turul României pe tandem. De ce?
Pentru că ne iubim țara și pentru că simțim că putem face un lucru nemaifăcut. Să scriem o carte despre România în ritm de pedale, dormit la cort, urcat munți, stat la taclale cu oamenii și cafele băute pe marginea drumului.
- Care sunt provocările unui astfel de proiect? (din punct de vedere logistic, al timpului, al resurselor)
N-am știut din prima la ce ne înhămăm. Am avut nevoie de echipament de la zero: haine de ploaie, căruță, panou solar, haine sport etc. Plus că touring-ul este solicitant psihic. Învățăm în fiecare zi cum să dăm piept cu neprevăzutul.
- Din triou-ul Tic, Andrei și Laura, cine este cel mai năstrușnic? Și cine e liderul echipei?
Tic e cel mai năstrușnic. Iar lider nu avem, căci altfel n-am fi o echipă. Ne sfătuim mereu și ajungem împreună la cele mai bune concluzii.
- Care este regiunea voastră preferată din România? De ce loc vă simțiți cel mai atașați?
Munții. Munții sunt cei mai buni prieteni ai noștri, deși sunt cei mai greu de cucerit pe bicicletă.
- Care e reacția oamenilor care vă văd pedalând?
Ne fac cu mâna, copiii strigă „uaaaau!”, ne încurajează, ne filmează. Suntem o apariție mereu pe străzile și ulițele României.
- Unde dormiți? Unde mâncați?
Unde apucăm!
- Care sunt cele mai grele momente cu care v-ați confruntat până acum, în acest proiect? Când ați simțit că nu mai puteți? (fizic, psihic)
Ploaia, frigul, dealul. Și cel mai greu moment a fost când le-am prins pe toate în același timp.
- Ce faceți când plouă?
Ne echipăm de ploaie cu toții (Tic are hăinuță de ploaie!) și mergem mai departe.
- Care sunt cei mai interesanți oameni pe care i-ați cunoscut de când călătoriți pe tandem?
Toate personajele poveștilor pe care le scriem pe blogul nostru sunt frumoase și ne-au rămas dragi, de aceea am hotărât să-i luăm cu noi în scrisori.
- Cum arată acum programul vostru zilnic?
Trezit, împachetat, pedalat, oprit la toate locurile și oamenii care merită să punem frână, apoi căutat loc de dormit și a doua zi o luăm de la capăt.
- Sunteți pe drum de aproximativ o săptămână. Cât va dura expediția?
33 de zile.
- Cine sunteți voi, ce meserii aveți, cum v-ați cunoscut?
Eu sunt scriitoare și-am terminat Jurnalismul, Andrei a terminat Psihologia și până își termină studiile lucrează ca fotograf. De cunoscut ne-am cunoscut, desigur, pe Facebook. Apoi la un ceai. Apoi la schi. Și-n fiecare zi continuăm să ne cunoaștem.
- Cum de aveți timp să faceți acest proiect?
Ne-am luat concediu de la serviciile noastre din Germania. Nemții chiar ne-au înțeles și ne-au încurajat, doi dintre șefii mei chiar au cumpărat o zi pe tandem.
- Ce v-ar plăcea să se știe despre România?
Că e frumoasă, că are oameni buni cu drumeții și că merită să fie vizitată.
- Dacă ar fi să faceți o campanie de promovare a țării noastre, cu ce ați începe?
Cu o carte, așa cum am și început deja. Am scris 8 scrisori până acum. Mai avem 25.
- Cum ți-a schimbat Tic viața? Pentru ce i-ai mulțumi?
Orice cățel îți schimbă viața. Și-i mulțumesc pentru asta lui Tic!
- Ce tabieturi ale Tic?
Îi plac pietrele și-i place să vadă lumea din coșul bicicletei.
superrrrrrr interesant,Felicitari!!!!!!