Dulci sau sărate, cu dulceață, gem sau sirop de fructe, frișcă, smântână și chiar brânză sau carne, clătitele sunt un preparat întâlnit pe tot globul și din cele mai vechi timpuri. Vorbim despre clătite americane sau rețetă franțuzească, dar, de fapt, nimeni nu-și poate aroga dreptul de autor asupra acestui preparat. Iar dacă ne gândim că cercetătorii au dovezi că în Epoca de Piatră se mâncau clătite (o variantă modestă și ultravegană a celor de azi), ne putem face o idee despre originile străvechi ale acestui preparat. Să descoperim istoria dulce și palpitant-amuzantă a clătitelor!

 

Clătitele pot părea un desert modest față de o prăjitură cu cremă sau un tort. Iar faptul că au cucerit întreaga lume este și mai straniu. Din Marea Britanie și până în Noua Zeelandă, din Canada până în Vietnam și China sau Statele Unite, fără a mai menționa Franța și majoritatea statelor europene, clătitele sunt prezente în meniuri, sub diferite forme și cu variate umpluturi.

Preparate simplu – din lapte, ouă și făină – eventual cu puțină apă minerală sau agenți de creștere (cele americane), clătitele au generat adevărate manifestări sociale. „Lăsatul secului” pentru Postul Paștelui este la britanici de Ziua Internațională a Clătitelor, iar italienii sărbătoresc printr-un carnaval. În Newfoundland, Canada, oamenii își ghicesc viitorul în clătite, iar în Franța există convingerea că, dacă îți pui o dorință exact când întorci clătita și în cealaltă mână ții o monedă, dorința sigur ți se va împlini!

În Olney, Marea Britanie, există chiar și o cursă anuală feminină a clătitelor. Gospodinele trebuie să parcurgă aproximativ 400 de metri în goană, în timp ce întorc continuu o clătită în tigaie. Poate părea amuzant, însă originala cursă are o tradiție îndelungată, datând încă din 1445.

Legenda spune că o gospodină făcea clătite când a auzit clopotele bisericii anunțând slujba de Lăsata Secului (Shrove Tuesday). Nu a mai avut timp să lase deoparte șorțul și boneta și nici chiar tigaia din mână. Așa că a ajuns la biserică, în timp ce întorcea de zor clătita, ca să nu se ardă. Cursa parcursă de ea este reiterată de exact 575 de ani, iar premiul primit este un sărut.

Clătitele sunt, într-adevăr, niște veterane ale deserturilor chiar mai mult decât ne-am imagina. Le consumăm la mic dejun, prânz sau cină, pot fi o mâncare stradală excelentă sau reinterpretate, în varianta de lux, într-un restaurant de fine dining. Le întâlnim peste tot în lume și în toate timpurile. Au existat în antichitate, la greci și romani, iar cercetătorii susțin că există dovezi că ar fi fost consumate și în vremurile preistorice, în Epoca de Piatră. Se presupune că atunci erau preparate din făină făcută din plante, amestecată cu apă. Strămoașa clătitei era ulterior coaptă pe o piatră încinsă.

În manuscrise gen cărți de bucate de pe vremea romanilor au fost descoperite rețete de clătite cu miere și piper, iar de acolo istoria lor merge mai departe.

În 1430, într-un manuscris britanic sunt menționate rețete de clătite, iar în 1514 le descoperim și la olandezi. În 1889 apare primul amestec gata preparat pentru clătite și tot atunci se deschide și prima „clătitărie”.

Istoria clătitelor se pierde în negura timpului și se încăpățânează să își păstreze o aură de mister. În Rusia se consumă ca o consolare, atunci când se fac rugăciuni pentru cei răposați, iar în Franța se crede că e un semn rău să scapi pe jos o clătită. Se zice că Napoleon însuși ar fi fost convins că a pierdut războiul cu Rusia pentru că ar fi scăpat pe jos o clătită!

De ce atribuim acestui fel de mâncare atât de simplu valențe aproape magice rămâne greu de explicat. Un lucru însă este cert: istoria clătitelor pare să sfideze timpul și să depășească granițele, transformându-ne într-o mare comunitate de „devoratori” ai acestui desert.

Există chiar și o Zi Internațională a Clătitelor, când toate colțurile planetei emană miros de vanilie sau scorțișoară, dulceață și frișcă. Atunci sunt festivaluri, petreceri, curse cu tigaia și, evident, multe și felurite tipuri de clătite! Și, indiferent cum preferați să le mâncați, suntem convinși că de-acum veți privi cu alți ochi clătitele, veteranele deserturilor, care au parcurs un drum atât de lung prin istorie, încă din Epoca de Piatră, pentru a ajunge azi până la farfuria noastră.

COOLtura Mall