Clujeanul Victor Miron a reușit să se identifice cu proiectul „Cărțile pe față” și cu tot ceea ce înseamnă promovarea lecturii. De curând a participat la emisiunea „Românii au talent” de la ProTV, cu un moment inedit. Victor a recitat una dintre poeziile sale și a fost apreciat pentru curajul de a face din cultură un spectacol. Cu ce se ocupă în calitate de curator al speakerilor de la TEDxCluj, dar și ce alte activități culturale mai are în pregătire aflați din interviul de mai jos. 

De cel puțin 4 ani de zile, de când ai lansat proiectul „Cărțile pe față”,  te zbați să promovezi cititul, în Cluj, dar nu numai. De ce crezi că este important ca oamenii să citească?

Eu citesc pentru a vedea viața cu alte cuvinte, dar sunt foarte multe benficii ale cititului. Lectura e o formă de grădinărit în care ne cultivăm pe noi. Cărțile bune reuşesc în mod misterios să ne facă să nu ne luăm prea în serios. Merită să citeşti ca să înțelegi pe ce lume trăieşti și merită să citeşti şi ca să uiți pe ce lume trăieşti. Lectura cărților dezvoltă creativitatea, creşte empatia şi reduce agresivitatea. Cititul te ajută să te relaxezi și perechea să o curtezi. Cărțile sunt un tip de hrană care nu expiră. Şi mai sunt şi pline de idei care inspiră.

De ce ai inițiat această campanie?

Eram în clasa a 9-a când am început să iubesc cărțile. Profesoara noastră de română, doamna Mariana Muthu, a reușit să îmi deschidă acest apetit tot recomandându-mi cărți, până m-a prins adolescentul miop al lui Eliade. M-a impresionat acest tânăr care, pentru a citi mai mult, se trezea în fiecare dimineață cu un minut mai repede decât ziua precedentă. În cărți mi-am găsit modelele, am crescut admirând personaje ca Prințul Mîșkin sau don Quijote. Ei m-au făcut să fiu un idealist cu inițiativă. După liceu am citit tot mai puțin. Însă la începutul lui 2014 mi-am propus să reîncep să citesc mai mult. De atunci, în fiecare zi, citesc cel puțin o oră și fac asta în primul rând pentru că am văzut pe mine că sunt mult mai creativ de când citesc mai mult. Și văzând că îmi face mie bine să citesc, am îndrăznit să le propun și altora să citească. Așa a apărut campania de promovare a lecturii Cărțile pe față, în cadrul căreia avem peste 20 de acțiuni de încurajare a cititului: de la transport public gratuit pentru cititori și provoCarte, până la biblioteca vecinilor și distribuirea de zeci de mii de semne de carte cu mesajul ”Dacă aștepți un semn pentru a citi o carte, acesta e semnul.”

Numele campaniei vine de la faptul că îi încurajăm pe oameni să posteze pe Facebook poze cu ei având pe față o carte care le-a plăcut. Cărțile cred că ne recomandă și ne reprezintă mai tare decât culoarea ochilor sau freza.

Pe 23 aprilie a fost Ziua Mondială a Cărții, iar tu ai reușit deja să împământenești o acțiune simbolică pentru Cluj: intrare gratuită la Grădina Botanică dacă ai o carte la tine (la Cluj și la Jibou). Cum au primit până acum clujenii această initiativă? Câți oameni au participat în anii trecuți?

Săptămâna trecută, la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou au fost peste 600 de oameni care au avut acces gratuit pentru că aveau la ei o carte.

Duminica aceasta, sărbătorim Ziua Mondială a cărții la Cluj. Iubitorii de lectură vor avea acces gratuit la  Grădina Botanică „Alexandru Borza” dacă vor avea la ei o cate. Acesta este și locul meu preferat din Cluj-Napoca, iar primăvara, când sunt înflorite lalelele, e cu adevărat minunat să pui mână pe o carte (un buchet cu sute de file) și să te bucuri de ea printre mii de fire de flori. Clujenii și cei din localitățile din jur sunt încântați de această campanie. Anul acesta e deja a 5-a ediție și an de an vin tot mai mulți cititori. Anul trecut peste 3300 de oameni au pus mâna pe o carte și au venit la Grădina Botanică.

Duminică 29 aprilie, la Cluj avem două evenimente în acea zi. E vorba de o lectură publică a poetei Carmen Tiderle și un schimb de cărți realizat în parteneriat cu prietenii de la Schimb de cărți Cluj. Prin aceste venimente dorim să îi aducem împreună pe cititori, să se cunoască între ei, să întâlnească autori și să își recomande uni altora titluri bune.

https://www.facebook.com/events/1855740578059957/

Lucrezi de asemenea, la obținerea de transport public gratuit la Timișoara, pentru cei care călătoresc citind. Cât de deschise sunt autoritățile pentru astfel de acțiuni? Cât de ușor se obțin aprobările, în cât timp vin și cât muncești pentru o astfel de reușită?

Deschidere există de la mai multe autorități locale, însă de fiecare dată durează mult până se obțin aprobările (ani de zile). La Timișoara e al doilea an consecutiv când se implementează această campanie, iar meritul pentru obținerea aprobărilelor îl are Daniel Opriș și Asociația Youth Creativity.

 Cum e să vezi oameni citind în mijloace de transport în comun?

Prin toate acțiunile noastre ne străduim să încurajăm oamenii să citească în spații publice și astfel să devină ambasadori ai lecturii. Când văd pe cineva citind în autobuz, în parc sau în grădina botanică mi se face și mie poftă să citesc, la fel ca la vederea unei persoane care mănâncă înghețată. Iar dacă persoană citește un autor care îmi place și mie atunci e un mod prin care carte recomandă omul. Adică știu din start că avem lucruri în comun. La fel e și când văd pe rețelele de socializare poze oameni având cărți pe față :)

Acum, privind din celălalt punct de vedere, ne poți spune, cât de entuziaști sunt cititorii vizavi de acțiunile tale de promovare a cărții? Cât de receptivi sunt?

Am conceput și implementat peste 20 de acțiuni diferite de promovare a lecturii. Le-am reluat și făcut tradiție pe acelea care au fost primite cel mai bine și care au avut impactul cel mai mare. Și e foarte frumos că acțiunile noastre se replică și în ale orașe de către grupuri locale.

Ai ajutoare /voluntari care să te sprijine în demersurile tale?

Avem, în total, în jur de 100 de voluntari care ne ajută în campanie, plus grupurile locale separate din alte orașe care se coordonează singuri.

Ai reușit să strângi o comunitate foarte mare în jurul Cărților pe față. Care sunt activările pe care le faceți în mod obișnuit în timpul anului?

Suntem prezenți ca parteneri la tot mai multe târguri și festivaluri de carte și inclusiv la festivaluri de muzică. Toamna organizăm Gala citiorilor (unde aplaudăm oamenii care merg la bibliotecă), primăvara e la grădina botanică și peste an avem cluburile de lectură și inaugurarea de clase cititoare prin licee.

Organizezi cluburi de carte? Cum alegeți cărțile? Cât de des vă vedeți?

Avem un format mai deosebit al cluburilor de lectură deoarece noi citim textele pe loc, cu voce tare, după care discutăm despre ele. De fapt textele sunt pretexte pentru discuții pline de substanță. Ne străduim ca prin aceste întâlniri să aratăm că lectura nu ce o activitate doar solitară ci, din contră, poate fi împărtășită cu alții și chiar poate fi și mai frumos să citești în familie, în cuplu sau cu gașca.

Ești curatorul speakerilor de la TEDxCluj. Ce înseamnă asta mai exact? Ce faci?

Sloganul TED e Ideas worth spreading și mi se pare că se potrivește foarte bine cu books worth reading. Rolul acesta de curator presupune să aleg, să invit și să lucrez pe discursuri cu oamenii care vorbesc la conferința TEDxCluj. Se spune că diferența dintre cine suntem acum și cine vom fi peste cinci ani e dată de cărțile pe care le citim și de oamenii pe care îi întâlnim. Am ales să mă implic în TEDxCluj pentru a putea invita și întâlni oameni pe care îi admir.

Ești, de asemenea, director executiv la ClujHub. Ce se întâmplă la acest hub? Cu ce te ocupi?

Într-adevăr, cea mai nouă pălărie a mea, este aceasta la ClujHub. Ocup acest rol din toamnă, de când hubul ocupă un etaj în magazinul Central. Suntem cel mai mare hub din România, iar oamenii vin la pentru spațiu de lucru sau la evenimente (atât ca participanți, cât și ca organizatori de evenimente). Creăm o comunitate în care oamenii să colaboreze, să crească și să își poată pune în practică proiectele.

Ce activități culturale mai ai în pregătire?

O să avem cluburi de lectură și prezențe la festivalurile de muzică, iar pentru toamnă pregătim ediția 5 a Galei Cititorilor:

https://www.facebook.com/cartilepefata/videos/912747112101384/

Ai scris 7 cărți până acum. Ce urmează?

Mă atrage cel mai mult zona de spoken word poetry, poezie scrisă special pentru a fi recitată.

COOLtura Mall

Post a comment