Victor Miron, fondatorul proiectului „Cărțile pe față”, a participat la unul dintre cele mai importante evenimente TED, TEDSummit, care se adresează unei comunități restrânse de speakeri, organizatori TEDx, traducători, TED Fellows etc. Victor este unul dintre cei 5 români prezenți la această ediție TEDSummit care a avut loc Edinburgh și care se organizează o dată la trei ani.

Victor Miron, care a creat în Cluj peste 30 evenimente culturale în ultimii 5 ani, s-a implicat până acum în organizarea unui TEDx la Cluj, în 2007, și a fost, de asemenea, prezent și pe scenă în 2012, în calitate de vorbitor.

„Participarea la un astfel de summit și experiența pe care am trăit-o la Edinburgh au fost impresionante. Pe lângă discursuri, specificul acestui eveniment vizează foarte multe sesiuni de workshopuri, iar timp de o săptămână ai timp să înveți foarte mult, să îți creezi conexiuni în această comunitate, să întrebi despre cum se organizează evenimente în diverse țări. Mai ales că la acest eveniment au participat, fie ca speakeri, fie în public, nume importante cum ar fiJohann Hari, Sarah Kay, Seth Godin”, spune Victor, care s-a alăturat comunității TED, formată din organizatori din toată lumea.

Mai mult decât atât, Victor a avut o experiență foartă plăcută și în afara summitului, el având ocazia să o cunoască mai bine pe celebra scriitoare Rita Carter. „Implicându-mă de-a lungul timpului în evenimentele de la noi, am avut ocazia să o cunosc pe Rita Carter, jurnalistă și scriitoare care comunică foarte mult în domeniul științific. Ea a publicat multe cărți despre funcționarea creierului și a lucrat și cu BBC pentru o serie de documentare și materiale. Noi ne-am cunoscut la TEDx la Cluj, unde ea a vorbit despre ce se întâmplă în creier atunci când citești. Eu o admiram de mulți ani și am păstrat legătura. Când a auzit că vin în Marea Britanie, m-a invitat la ea acasă și am făcut inclusiv o călătorie împreună la Oxford.”

TED este o comunitate globală, nonprofit, dedicată oamenilor din diferite culturi și domenii de activitate, care caută o înțelegere aprofundată a lumii. Dezvoltată în jurul conceptului potrivit căruia ideile au puterea de a schimba comportamente, vieți și, în cele din urmă, lumea, TED a fost creată cu scopul de a răspândi aceste idei sub forma unor discursuri scurte, puternice și de impact, cu o durată de 18 minute sau mai puțin.

TED a luat naștere în 1984 ca o conferință pe teme desprinse din tehnologie, divertisment și design, iar astăzi conferințele acoperă aproape toate subiectele de interes, de la știință la încălzirea globală, susținute în peste 100 de limbi. Între timp, din TED s-a format separat seria de evenimente TEDx, cu scopul de a împărtăși și de a dezbate subiecte de interes în comunități locale, din toată lumea.

COOLtura Mall

Post a comment