Jupiter este mare. Imens. Cel mai mare corp din sistemul nostru solar. Asociat zilei de joi, patron al sporturilor şi considerat marele benefic în harta astrologică, Jupiter este totodată paznicul sistemului nostru solar, trăgând practic după sine aproape toţi asteriozii şi corpurile aflate în derivă şi ferind astfel restul planetelor – şi inclusiv Soarele – de ciocniri imprevizibile. Misterios şi impunător, impresionant şi atrăgător, Jupiter este planeta care a dat denumirea celei de-a patra zile a săptămânii. Iată câteva curiozităţi despre această planetă gigant a sistemului nostru solar.  

sursa: imgur.com

sursa: imgur.com

Ce ştim:

– Jupiter este al patrulea obiect ca incandescenţă din sistemul nostru solar şi una din cele cinci planete vizibile ochiului uman, de pe Pământ.

– Jupiter este imens. Este cel mai mare corp din sistemul nostru solar, având nu mai puţin de 67 de sateliţi de dimensiuni notabile şi alte mii de corpuri cereşti pe care le influnţează datorită mărimii sale.

– Jupiter este paznicul sistemului nostru solar, trăgând practic după el aproape toţi asteriozii şi corpurile aflate în derivă şi ferind astfel restul planetelor – inclusiv Soarele – de ciocniri imprevizibile.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Datorită dimensiunilor sale impresionante, Jupiter are şi un câmp magnetic de 14 de ori mai puternic decât cel al Terrei. Tot din acelaşi motiv, Jupiter nu are anotimpuri, neînclinându-se aproape deloc. Planeta aceasta imensă atrage orice, de la particule de praf, la asteroizi giganţi, formând un val de radiaţii irezistibil pentru tehnologia noastră actuală (de 1.000 de ori mai mult decât nivelul letal pentru un om).

– Mărimea sa se presupune că ar fi estompat crearea unui sistem solar incipient, diferit de cel actual, iar efectele produse de forţa sa de atracţie se resimt pe fiecare dintre planetele sistemului. În 1993 o cometă ce orbita în jurul Soarelui a fost redirecţionată de Jupiter către propriul câmp gravitaţional, prăbuşindu-se în cele din urmă pe planeta gigant.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Daca şi-ar mări masa de 80 ori,  Jupiter ar face implozie şi ar avea parte de activitate nucleară, devenind astfel o stea. Comparând planeta Jupiter de acum cu Terra, putem spune că în prima „intră” 1.300 (!) de planete albastre. Jupiter este singurul corp ceresc din galaxia noastră, în afară de Soare, care are propria radiaţie, deşi aceasta este foarte redusă ca intensitate.

– Jupiter are cea mai mică zi dintre planete, care durează aproximativ 10 ore. Un an pe Jupiter însă este egal cu 11,86 ani pământeni.

– Temperatura pe suprafaţa planetei este prielnică vieţii (21 de grade Celsius), însă forţa gravitaţională de 2,4 ori mai mare decât pe Terra şi presiunea atmosferică de 1.000 de ori mai mare decât a noastră, precum şi vânturile de peste 600 km/oră ne-ar face gândurile de a poposi pe suprafaţa ei praf de stele.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Celebrul vârtej de culoare roşie vizibil pe suprafaţa planetei este un fenomen care se produce de aproximativ 350 de ani şi este aşa de mare, încât ar cuprinde trei Terre. Studii recente au arătat însă că acesta începe să se restrângă şi să piardă din putere.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Cei mai mari dintre sateliții lui Jupiter sunt descoperirea lui Galileo Galilei, purtând denumirea de Sateliţii galileeni:  Io este cel mai activ corp din punct de vedere vulcanic din tot sistemul solar; Europa este îngheţat complet, având aproape de două ori cantitatea de apă a Terrei; Ganymede este cel mai mare satelit din sistem, mai mare decât planeta Mercur, fiind singurul satelit care are câmp magnetic autogenerat; Callisto, compus din cantităţi relativ egale de rocă şi gheaţă, se presupune că ar avea apă lichidă la 100 km sub scoarţă.

– Înălţimea furtunilor ce străbat planeta Jupiter este de circa 50 de kilometri, acestea fiind compuse în mare parte din cristale de amoniac, fosfor, sulf şi gheaţă.

– Gravitaţia planetei Jupiter a fost folosită pentru propulsia navetelor de cercetare, cum a fost şi cazul misiunii Voyager în 1975, care a fost un succes total.

– În 2011 NASA a lansat misiunea Juno, iar nava se preconizează că va ateriza pe Jupiter anul acesta, în jurul datei de 5 iulie. Deşi această misiune este doar un „bilet dus”, căci nava spaţială va fi distrusă când va ajunge pe suprafaţa planetei, oamenii de ştiinţă cred că Jupiter deţine secretul începuturilor sistemului nostru solar deoarece şi-a păstrat compoziţia aproape intactă de-a lungul timpului.

long-exposure-ISS@imgur

Ce presupunem:

– Numele Jupiter vine de la Juve, grecul Zeus, Zeul Zeilor, guvernatorul Olimpului şi părintele Romei. Planeta Jupiter denotă măreţie, fiind casa persoanelor cu un IQ ridicat, un gardian al minţilor abstracte şi elevate, fiind şi planeta ce ne îndeamnă la aspiraţii înalte, atât intelectual cât şi spiritual.

– Norocul şi dezvoltarea sunt sinonime cu planeta Jupiter, fără a uita şi de efectul pozitiv al acesteia, care ar trebui să ne ghideze către prosperitate şi progres. Evident, opsul acestor aspiraţii este chiar planeta însăşi cu argumentul că lenea şi neglijarea ţelurilor înalte duc la obezitate, acumularea de energii negative etc.

– Sporturile de orice fel, jocurile în general, sunt de asemenea patronate de acest corp ceresc, trecerea lui prin zodiac aducând uneori veşti bune sau de bunăstare.

– În concluzie, acest corp imens răsplăteşte pe cei ce vor şi îşi doresc, în termeni zodiacali, îndemnându-ne la aspiraţii nobile şi elevare spirituală deopotrivă.

COOLtura Mall

Post a comment