
Cea de-a doua zi a săptămânii, marți, este guvernată de planeta Marte. Pentru cei mai mulți dintre noi numele zilelor săptămânii sunt atât de firești, încât de multe ori uităm că folosind aceste denumiri universal acceptate perpetuăm de fapt credința antică în conformitate cu care fiecare zi a săptămânii este guvernată de o anumită planetă dominantă. Pentru că Marte își exercită din plin influența asupra zilei de marți, ritmul planetar al acestei zile îndeamnă la acțiune. Câte știm însă despre această planetă?
Dacă e marți, e despre Marte
Ce ştim:
– Părintele astronomiei moderne, Galileo Galilei, este cel care a observat planeta Marte pentru prima dată, în 1610.
– Marte şi Pământul au aproximativ aceeaşi întindere de uscat şi asta pentru că Pământul este cam două treimi acoperit de apă. Scoarţa planetei Marte este „dintr-o singură bucată”.
– Marte deţine cel mai mare munte din sistemul nostru solar: vulcanul Olympus Mons, de 22 km înălţime. De asemenea, pe Marte există cel mai mare şir de canioane din sistemul solar, de dimensiuni împresionante, pe alocuri de 7 km adâncime şi de mărimea Americii de Nord, numit Noctis Labyrinthus.
– Pe planeta Marte se creează cele mai îndelungate furtuni de praf / nisip din tot sistemul solar. Ele pot dura câteva luni şi asta din cauza traiectoriei planetei în jurul Soarelui, cea mai ovală din tot sistemul solar.
– Se preconizează că în următorii 20 de milioane de ani, cel mai mare satelit al lui Marte, Phobos, se va sfărâma şi va crea un cerc în jurul planetei ce va persista în jur de 100 de milioane de ani.
– Cei doi sateliți ai lui Marte, Phobos şi Deimos, au fost aduși la cunoştinţă publicului de Jonathan Swift în „Călătoriile lui Guliver”, cu doar 150 de ani înainte să fie descoperiți.
– Marte are de asemenea gheață şi (în trecut) apă, canioanele lăsate în urmă de aceasta fiind încă vizibile. Se presupune şi că apa ar fi fost sărată, împiedicând evaporarea şi îngheţul ei. Atmosfera actuală este atât de rarefiată, încât apa nu ar putea exista în stare lichidă.
– Din sistemul nostru solar, doar Pământul şi Marte au polii acoperiţi de gheaţă.
– O zi pe Marte durează 24 h şi 40 de minute, iar un an are nu mai puţin de 687 de zile.
– Marte nu (mai) are câmp magnetic. Se presupune că ar fi avut, acum 4 miliarde de ani.
– Marte are în componenţa atmosferei metan, un semn al activităţii biologice (metanul este degajat de microbi) sau un semn al activităţii geologice. Provenienţa metanului este incertă însă, deşi nu mai puţin de 14 jucării inteligente au străbătut planeta în ultimii ani.
– Planeta Marte este destul de rece în comparaţie cu Pământul, temperatura oscilând între -120 şi 25 grade Celsius. Neavând o lună de dimensiunile celei pământene, care să-i stabilizeze traiectoria, Marte tinde să se apropie din ce in ce mai mult de Soare, temperaturile crescând de la an la an.
– Dacă sunteţi fani John Carter, Marte este planeta ideală pentru a ţopăi în voie, având 62,5 % mai puţină gravitaţie decât Pământul. Aproximativ acelaşi procentaj se păstrează la greutate: pe Marte vei cântări cu 60% mai puţin.
– Culoarea planetei Marte este dată de oxidul de fier, abundent pe toată planeta. Rocile metalice ale planetei ruginesc la propriu.
– Nu mai puţin de 100.000 de oameni au aplicat pentu o excursie dus pe Marte, în speranţa colonizării, preconizată pentru anul 2022.
– Pe Marte, apusul Soarelui are o tentă albastră. Un deliciu pentru populaţia actuală a planetei, alcătuită din câţiva roboţi. Populaţia indigenă face posibilă şi această adresă: http://www.google.com/mars/ .
– Având în vedere „succesul” răsunător al oamenilor de ştiinţă de pe Pământ, aceştia vor să inducă şi pe Marte încălzirea globală, pentru a o face locuibilă, spun ei. Să sperăm că nu vor mai deranja pe nimeni de această dată: nu mai departe de 1997 trei persoane din Yemen au dat NASA în judecată pentru că au invadat Marte, planeta strămoşilor lor.
Ce presupunem:
– Marte este planeta acțiunilor în zodiacul nostru. Energie, pasiune, hotărâre şi virilitate – acestea sunt cărţile de vizită ale planetei. Zeul Războiului, patronul acestei planete, era deopotrivă rigid şi violent, această energie având efecte benefice şi distrugătoare dopotrivă.
– Marte guvernează sexualitatea şi energiile noastre sexuale, armele, accidentele şi chirurgia (o altă antiteză specifică planetei).
– Marte este esenţa pasiunii, dar şi patroana geloziei (opoziţie evidentă şi perpetuă), un vulcan ce trebuie stăpânit cu abilitate.