Asociată zilei de miercuri, planeta Mercur este cea mai mică din sistemul nostru solar şi, totodată, cea mai apropiată de Soare. Este una din cele cinci planete vizibile de pe Pământ şi, la fiecare şapte ani, Mercur poate fi văzută de pe Pământ trecând prin faţa Soarelui. În mitologia romană, Mercur era zeul comerţului, al călătoriilor şi… al hoţilor! Probabil pentru că este şi cea mai rapidă planetă din Sistemul Solar. Dar şi cel care dă bătăi de cap şi pe seama căruia obişnuim să punem toate încurcăturile cotidiene: Mercur retrograd, căci despre el e vorba, este asociat cu o perioadă de regres şi reflecţie doar pentru a ne face să renaştem şi să ne înrădăcinăm parcursul ulterior.  

sursa: imgur.com

sursa: imgur.com

Ce ştim:

– Împătimiţii astrelor nu o considerau planetă pe Mercur, până când în 1543 Copernicus a propus modelul Soarele – centrul Universului, contrar crediţelor de la acea vreme care puneau Pământul în centrul Sistemului Solar.

– Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare din sistemul nostru solar, înconjurându-l o dată la 88 de zile, iar viteza de rotaţie în jurul lui fiind de aproximativ 180.000 km la oră. Adică anii zboară doar pe Mercur. Totuşi, o zi pe Mercur este cât 179 zile pământene şi asta datorită faptului că Mercur nu se învărte în jurul axei sale aproape deloc.

– Ultimele observaţii susţin o ipoteză neverosimilă până de curând: Mercur ar putea avea apă la polii săi îngheţată împreună cu rocile aferente. Ce este şi mai interesant este că apa s-ar afla acolo de puţin timp (datorită formelor gheţii, aparent ascuţită, necioplită).

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– La fiecare 7 ani, Mercur poate fi văzută de pe Pământ trecând prin faţa Soarelui. Următoarea tranziţie de acest fel va fi pe 9 Mai 2016 şi va fi cel mai bine văzută din Europa.

– Prima menţionare a planetei Mercur datează de pe vremea sumerienilor, care îi cunoşteau existenţa. Însă din cauza vitezei planetei, civilizaţiile vechi credeau că mai există încă o planetă, Mercur mişcându-se foarte rapid.

– Este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi este una din cele 5 planete vizibile de pe Pământ. Deşi foarte mică, planeta Mercur este foarte densă (a doua ca densitate din sistemul solar, după Planeta Albastră) datorită compoziţiei de metale grele şi rocă.

foto: space.com

foto: space.com

– Neavând o gravitaţie ridicată şi niciun obiect care să orbiteze planeta, Mercur nu deţine atmosferă şi este invadată constant de furtuni solare şi praf de stele, fapt care produce un spectacol unic în sistemul nostru solar.

– Din cauza lipsei de atmosferă temperaturile de pe Mercur se încadrează între două valori extreme: – 170 de grade noaptea şi 430 de grade Celsius pe timpul zilei, această fluctuaţie fiind cea mai mare din tot sistemul nostru solar (aproape 600 de grade).

– Se speculează că 40% din volumul planetei Mercur ar fi miezul din fier topit. Scoarţa planetei este de aproximativ 500 de km grosime (Pământul, în comparaţie, are aproape 1900 km).

foto: universetoday.com

foto: universetoday.com

– Mercur este planeta cu cele mai multe semne de impact din sistemul nostru solar. Nefiind o planetă cu activitate geologică nu se poate regenera după impacturile cu cometele şi meteoriţii.

– După ce au examinat relifeful polului nord al planetei, aparent acoperit de lavă uscată, specialiştii sunt de părere că Mercur e posibil să fi avut activitate vulcanică.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

Ce presupunem:

– În mitologia romană, Mercur era zeul comerţului, al călătoriilor şi… al hoţilor! Probabil pentru că e cea mai rapidă planetă din sistemul solar.

– Din punct de vedere astrologic, Mercur pare să fie planeta cu cele mai multe şi nefaste influenţe. Mercur retrograd a devenit deja un personaj negativ pe care tindem să dăm vina de câteva ori pe an; atunci când pare să orbiteze înapoi, o iluzie optică datorată diferenţelor de înclinare dintre Soare, Pământ şi Mercur, acesta din urmă provoacă… isterie.

– Mercur este patroana unor îndeletniciri cum ar fi jurnalismul, publicitatea, mass-media în general, tot ce ţine de arta scrisului, dar şi transportul în comun sau poşta.

– Însă dacă judecăm mai atent, Mercur retrograd este asociat cu o perioadă de regres şi reflecţie doar pentru a ne face să renaştem şi să ne înrădăcinăm parcursul ulterior. Deci să nu ne pierdem speranţa!

– Mercur retrograd, căci despre el vreţi să aflaţi, este o lecţie pe cât de usturătoare pe atât de simplă: lasă-te purtat, altfel, împotrivindu-te, rişti prea mult.

foto: space.com

foto: space.com

COOLtura Mall

Post a comment