Cea de-a şasea zi a săptămânii a fost „botezată” după Saturn, a şasea planetă de la Soare. Înconjurată de superbele inele de praf, rocă şi gheaţă, planeta este considerată bijuteria sistemului nostru solar. Deşi aceste inele nu au fost descoperite decât recent, pe la 1600, populaţia Maori  din Noua Zeelandă denumea planeta Saturn drept obiectul „înconjurat de benzi” (Parearau). Mai mult, într-un text din secolul al V-lea î.e.n., tratatul de astronomie hindusă Surya Siddhanta, diametrul planetei Saturn era consemnat ca fiind de 118.415 kilometri, marja de eroare faţă de calculele de astăzi (120.536 kilometri) fiind sub 2%. Iată câteva curiozităţi despre Saturn. 

foto: imgur.com

foto: imgur.com

Ce ştim:

– Saturn, a şasea planetă de la Soare, este al doilea obiect ceresc ca mărime, după Jupiter, şi a fost denumită, datorită cercurilor sale, bijuteria sistemului nostru solar.

– Saturn are cea mai mică densitate dintre toate planetele şi dacă s-ar afla, prin absurd, în contact cu apa, ar pluti. O altă extremă este legată de temperatură, aceasta nedepăşind niciodată -122 grade Celsius.

– O rotaţie completă în jurul Soarelui (un an pe Saturn) înseamnă 10.759 de zile pământene, iar o rotaţie completă în jurul propriei axe (o zi pe Saturn) înseamnă 10 ore şi 40 de minute.

saturn

– Saturn este fruntaşa sistemului nostru solar la capitolul viteză. Vântul pe această planetă suflă ameţitor: 1.800 de kilometri pe oră. De asemenea, o furtună pe Saturn poate dura ani de zile, la fel ca pe Jupiter, iar fulgerele generate le pot depăşi în intensitate de 1000 de ori pe cele de pe Pământ.

– Asirienii sunt, aparent, primii care au observat planeta Saturn, în 700 î.e.n.

– Nu mai puţin de 62 de sateliţi înconjoară planeta Saturn cu regularitate, multe dintre aceste obiecte fiind demne de menţionat. Titan, singurul satelit din sistemul solar care are atmosferă, deţine cantităţi vizibile de metan în formă lichidă.

– Enceladus, unul dintre sateliţii naturali ai lui Saturn, care este acoperit de gheaţă pură şi formată recent, este unul din cele mai strălucitoare obiecte din sistemul solar datorită gheţii ce reflectă orice rază de lumină.

– Deşi inelele lui Saturn nu au fost descoperite decât recent, pe la 1600, populaţia Maori  din Noua Zeelandă denumea planeta Saturn drept obiectul „înconjurat de benzi” (Parearau).

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Şi Saturn are auroră boreală, aşa cum a observat naveta Cassini, aflată în apropierea planetei. Tot această navă a captat şi celebra furtună hexagonală de la popul nord.

foto: imgur.com

sursa: imgur.com

– Distanţa foarte mare faţă de Soare, face ca pe Saturn condiţiile climatice să fie „producţie proprie”. De exemplu, miezul lui Saturn se pare că atinge 11.700 de grade Celsius, exact cât temperatura înregistrată la suprafaţa Soarelui. Se pare că această căldură este generată odată cu infiltrarea heliumului în miezul de hidrogen al planetei.

– Presiunea atmosferică de pe Saturn este de 100 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, ceea ce face ca formaţiunile gazoase să se transforme în lichid. Orice navă spaţială de origine terestră ar fi spulberată aproape instant.

– Într-un text din secolul al V-lea î.e.n., tratatul de astronomie hindusă Surya Siddhanta, diametrul planetei Saturn era consemnat ca fiind de 118.415 kilometri, marja de eroare faţă de calculele de astăzi (120.536 kilometri) fiind sub 2%.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Inelele planetei Saturn sunt desfăşurate pe mii de kilometri în lungime şi diametru, însă, prin comparaţie, grosimea lor este foarte mică.  Dacă Saturn ar fi cât o minge de fotbal, grosimea inelelor sale ar fi a 280-a parte dintr-un fir de păr.

– Planeta Saturn este planeta cea mai turtită din sistemul nostru solar, diametrul la poli fiind 90% din cel de la ecuator; asta se datorează densităţii scăzute a planetei şi vitezei ridicate în jurul propriei axe. La fel ca Pământul, Saturn are parte de anotimpuri, din cauza planului înclinat fată de mişcarea de rotaţie în jurul Soarelui.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Elementul chimic principal al planetei Saturn este şi cel mai întalnit în Univers: hidrogenul. Totodată, miezul planetei este alcătuit din hidrogen transformat într-un metal lichid şi rocă.

– Culoarea galben-aurie a planetei, văzută din exterior, se datorează norilor de amoniac îngheţat aflaţi în partea superioară a atmosferei şi vânturilor puternice care îi străbat.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Odată la 14 ani inelele lui Saturn par să dispară, însă nu este decât o iluzie optică deoarece Pământul şi Saturn se aliniază ca înclinaţie, axele proprii de roaţie devenind perfect paralele şi făcând imposibilă vizualizarea inelelor lui Saturn de pe Terra.

Ce presupunem:

– Numele lui Saturn vine din mitologia romană şi era considerat zeul agriculturii şi al bunăstării. În astrologie, Saturn este opusul lui Jupiter. Întrucât Jupiter este asociat cu expansiunea, Saturn este asociat cu contracția. Saturn este preocupat de limite, simţ practic, realitate și construirea structurilor sociale.

– Învățarea unor lecții de viață este esențială pentru această planetă, care îşi asumă un rol de profesor. Saturn înseamnă tradiție, convenționalism (modelele noastre de comportament) și înțelepciune. Această planetă salută perseverența noastră și faptul că am rezistat testului timpului.

– Prezenţa lui Saturn înseamnă provocări pentru noi, care ne fac să creştem, să ne întărim. Saturn reprezintă restricții, limitări, întârzieri și autoritate. Dacă v-ați auzit vreodată părinții spunând că faceţi ceva pentru binele vostru, ei bine, ăsta e Saturn.

– Prezenţa lui Saturn în zodiac ne ține pe calea cea dreaptă, forțându-ne să trecem prin lecții pe care altfel le-am fi evitat. Această planetă va defini simţul de responsabilitate prin instalarea unor limite și reguli. În funcție de perspectivă, Saturn poate fi de mare ajutor în orientarea realizărilor dumneavoastră și vă va ajuta să vă concentraţi în viață.

foto: imgur.com

foto: imgur.com

– Influența lui Saturn poate părea grea și plină de limitări, dar este ceva natural. Când tindem să fim copleșiţi, inerţi, deprimaţi, altcineva trebuie să fie autoritatea în viața noastră. Această autoritate poate fi dată un șef, tată, soț, profesor, prieten sau chiar de un alter ego. Nu există izbândă fără suferinţă, iar Saturn pare să ne confirme asta cel mai des.

COOLtura Mall

Post a comment