Mihaela Sava, cunoscută de publicul larg sub numele de PrăjiturEla, este una dintre cele mai îndrăgite figuri din peisajul culinar românesc. Fost ofițer în domeniul militar, Mihaela și-a urmat pasiunea pentru gastronomie și a devenit o creatoare de conținut culinar apreciată, autoare de carte și gazdă a emisiunii „Deserturi magice cu PrăjiturEla” de la TV Paprika. Cu o abordare autentică și mereu inspirată, ea reinterpretează rețetele tradiționale, fără a pierde legătura cu originile și amintirile din copilărie.
În acest interviu, PrăjiturEla ne deschide ușa către universul ei de Paște: o lume în care ouăle roșii decorate cu plante, ciorba de miel cu influențe grecești și deserturile cu suflet se împletesc cu povești din copilărie, trucuri practice și multă bucurie.


Vă invităm să descoperiți rețete savuroase, amintiri dragi și o viziune caldă și nostalgică asupra sărbătorilor pascale.
- Care este rețeta ta preferată de Paște și ce o face atât de specială pentru tine?
Rețeta specială este o masă pe care să o găzduiesc intr-una dintre zilele de Paște – asta mă face cea mai fericită. Dacă însă vorbim de mâncarea, fără doar și poate ouăle, roșii obligatoriu, decorate cu plante. Ele constituie elementul care mă leagă de anii copilăriei - Există vreo rețetă tradițională de Paște pe care ai regândit-o sau modernizat-o?
Da, sigur că da, chiar mai multe. Una dintre ele este ciorba de miel, pe care de câțiva ani o fac în stil grecesc, cu multe verdețuri, inclusiv oregano și mentă și cu multă lămâie. - Care este cel mai interesant ingredient pe care îl folosești de Paște și cum îl integrezi în preparatele tale?
Îmi place să folosesc flori, să decorez preparatele cu flori naturale comestibile. Cred că elevează foarte mult aspectul unui preparat. - Cum alegi să îmbini tradițiile culinare de Paște cu ingredientele de sezon?
Cred ca tradițiile sunt făcute, de fapt cu ajutorul ingredientelor de sezon: stufat de miel, drobul sunt doar două exemple în care trufandalele își fac loc în meniul de Paște. - Care este amintirea ta preferată legată de mesele de Paște din copilărie?
Fără doar și poate când mama sau bunica mă trimiteau să culeg plante pentru a decora ouăle. Fiind originară dintr-o zona mai rece a țării- Miercurea Ciuc, era o adevărată vânătoare să găsim plante înverzite în martie- aprilie. - Ce preparat de Paște îți amintește cel mai mult de familie și cum ai învățat să-l prepari?
Ouăle umplute ale mamei mele. Am învățat să le pregătesc după căsătorie, cand am început să petrecem Paștele acasă la noi. Această rețetă este specială deoarece ouăle sunt servite într-un sos de smântână cu maioneză și apă minerală. - Ai vreo poveste interesantă legată de o masă de Paște care a avut un final neobișnuit sau amuzant?
Îmi amintesc cu plăcere cum bunica ne punea să ne spălăm cu apă dintr-o cană în care ținea peste noapte un ou roșu. Această poveste nostalgică. Una amuzantă este despre bunicul meu, care a făcut concurs de ciocnit ouă, cu noi, nepoții, cu un ou de lemn. ☺ - Te gândești să adaugi ingrediente sau rețete noi în meniul de Paște de anul acesta?
Da, anul acesta împreuna cu alte 2 familii, găzduim pe rând câte un prânz. Eu voi face ciorba de miel, ouăle umplute cotlete de miel, iar la desert înghețată cu gust de pască. Da! Ați citit bine. Deja am și testat-o și este delicioasă! - Și, Prăji, ce prăjituri vei face? ????
Haha. Îmi place felul în care mi-ați adresat întrebarea. Voi face 2 feluri de înghețată, o pască fără aluat și, mă gândesc și fac și o mini pască clasică sau, poate un mic cozonac. - Care sunt trucurile tale pentru a economisi timp în pregătirea meselor de Paște, fără a compromite calitatea?
Organizarea ingredientelor este cheia la mine. De asemenea pregătesc cât pot din timp: fac ciorba în avans, marinez mielul, pregătesc garnitura. În ziua mesei doar încălzesc ce se poate sau asamblez. - Dacă ar fi să compari cel mai fericit episod din viața ta cu o prajitură, ce ingrediente ar avea și cum ai denumi-o?
Oh! Ce întrebare grea. Am avut multe momente fericite. Toate ar avea multe fructe în ele și multă cremă de vanilie cu gălbenușuri de țară și caviar de vanilie (adică bobițe din interiorul păstăii) – aș zice ca am fost destul de specifică, nu? - Ai muncit enorm pentru cartea cu 100 de rețete pe care ai publicat-o anul acesta. Spune-ne povestea uneia dintre ele, una la care ții mult sau care are o poveste aparte.
102 chiar. „Deserturi magice cu Prăjiturela” are multe rețete cu poveste, majoritatea dintre ele au, de fapt povești. Unele sunt prăjiturile pe care ni le face mama încă din copilărie, altele sunt ale bunicii mele. Unele sunt creație proprie, altele sunt greșeli care au ajuns sa fie deserturi iubite la noi în familie. Dacă ar fi să mă rezum la una este, cred că rețeta foilor cu nuci. Bunica făcea această prăjitură de Paște și ne aștepta cu minim 3 platouri pe care le devoram în cateva zile de vacanță. - Te rugăm frumos să ne oferi o rețetă delicioasă pentru oricare dintre preparatele de Paște pe care le vei pregăti anul acesta!
Vă las rețeta de ciorbă de miel și cea de pască fara aluat: ciorbă de miel și pască fara aluat